Palarnia kawy – czym jest i co warto wiedzieć na jej temat? Kawa to napój znany i ceniony na całym świecie. Roślinę uprawia się na wielu kontynentach, a warunki w jakich rośnie mają wpływ na jej właściwości i walory smakowe. Przed prażeniem ziarna mają kolor zielony. To właśnie odpowiedni proces obróbki termicznej nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Do wypalania ziaren potrzebne są specjalne piece, a cały proces zachodzi w palarniach. Czym dokładnie są takie miejsca i co warto wiedzieć na ich temat?
Czym są palarnie kawy?
Wśród dostępnych rodzajów kawy najbardziej rozpowszechnione są produkty dużych koncernów. Rozpoznawane marki sprzedają wypalone ziarna zarówno w całości, jak i formie zmielonego, gotowego do zalania produktu. Od kilku lat rośnie jednak popularność małych, lokalnych palarni. Kultura palenia kawy ceniona powszechnie w wielu innych krajach, dotarła również do Polski. Można zaobserwować wiele nowych placówek oferujących prażone przez siebie ziarna. Takie miejsca oferują zwykle produkty na sprzedaż klientom indywidualnym oraz firmom. Właściciele palarni często prowadzą też kawiarnie, dzięki którym możliwe jest spróbowanie ich wyrobów. Napoje są tam zwykle przygotowywane przez profesjonalnych baristów. Dlaczego warto zdecydować się na skosztowanie świeżo palonej kawy?
Wyjątkowe właściwości świeżo palonych ziaren
Surowe ziarna kawy zawierają zwykle kilkanaście związków aromatyczno-smakowych. Po przebyciu procesu palenia, ich ilość wzrasta aż do 700. Najbardziej intensywny aromat posiada właśnie kawa świeżo prażona. Za najlepsze uznaje się napary przyrządzane w krótkim czasie od zakończenia procesu wypalania. Właśnie w tej kategorii produkty z palarni mają przewagę nad wyrobami dużych marek. Ziarna z niewielkich firm trafiają do sprzedaży już kilka dni po wypaleniu. Dzięki małym partiom są to zwykle świeże produkty. Zazwyczaj posiadają również oznaczenia dotyczące tego, jak długo zachowają najlepszy aromat. Warto wiedzieć, że sposób wypalania ma również wpływ na smak wyrobów. W poszczególnych palarniach wykorzystuje się różne rodzaje pieców. Właściwości końcowego produktu zależą od doświadczenia i umiejętności mistrza wypalania. Wiele osób stosuje tutaj własne podejścia do procesu prażenia. Ze względu na to, produkty z różnych niewielkich przedsiębiorstw posiadają unikalny smak. W takich miejscach przywiązuje się również ogromną wagę do jakości. Ziarna sprowadzane z różnych części świata muszą spełniać określone standardy. Osoby zajmujące się wypalaniem posiadają zwykle ogromną wiedzę na temat kawy. Warunki prażenia dostosowane są do tego, aby z każdego gatunku wydobyć charakterystyczne dla niego nuty smakowe.
Jak przebiega proces palenia kawy?
Surowa kawa zbierana jest na plantacjach w odległych zakątkach świata. Przybywa m.in. z Azji, Ameryki Południowej, Afryki lub Australii. Niewielkie palarnie starają się zwykle wybierać surowiec z małych, niezależnych plantacji. W ten sposób dba się o sprawiedliwy handel i prawa pracowników. Wiele upraw stosuje również przyjazne środowisku metody. W ten sposób pozyskuje się również ziarna najwyższej jakości. Zielona kawa dociera do palarni dzięki zawodowym dostawcom. Na miejscu, poddawana jest procesowi palenia. Wykorzystuje się w tym celu specjalne piece. Mogą posiadać różną wielkość i właściwości. Niektóre kawiarnie korzystają z małych urządzeń na własne potrzeby. W palarniach wykorzystuje się jednak maszyny o większych gabarytach. Proces nadzorują osoby przeszkolone w prażeniu ziaren. Wiele osób twierdzi, że jest to zajęcie wymagające pasji i dużego zainteresowania tematem. Warunki w piecu muszą być dostosowane do danego gatunku kawy. Mistrzowie palenia prażą ziarna w stopniu umożliwiającym osiągnięcie zamierzonych walorów smakowych.
Produkt jest następnie chłodzony na specjalnych tacach. Warto wiedzieć, że temperatury w piecu mogą osiągać nawet 250 stopni. Czas, który byłby potrzebny ziarnom do samoistnego wystygnięcia mógłby osłabić ich walory smakowe. Po wystudzeniu, kawę poddaje się odgazowywaniu. Umieszczone w specjalnych koszach, ziarna pozbywają się nagromadzonego dwutlenku węgla. Na końcu, produkt jest pakowany. Profesjonalne palarnie wykorzystują w tym celu specjalne opakowania umożliwiające jak najdłuższe zachowanie aromatu kawy.
Czy własna palarnia to opłacalny biznes?
Ze względu na rosnącą popularność świeżo palonych ziaren, w Polsce powstaje coraz więcej palarni. Wiele osób zastanawia się nad tym, czy jest to opłacalny pomysł. Powodzenie planu zależy od wielu czynników. W każdej palarni powinna znaleźć się osoba, dla której kultura spożywania tego napoju jest pasją. Proces wymaga bowiem dużej ilości wiedzy i zapału. Zainteresowane osoby mogą nauczyć się samego prażenia na początku swojej przygody z biznesem. Warto odbyć szkolenie pod okiem doświadczonych mistrzów. Większe szanse na powodzenie mają z pewnością palarnie współpracujące z kawiarniami. Bardzo istotna jest tutaj przemyślana strategia marketingowa. Mimo rosnącej konkurencji, dobrze zaplanowany biznes może okazać się opłacalnym rozwiązaniem. Świeżo palona kawa to produkt coraz bardziej ceniony na polskim rynku.